lauantai 18. elokuuta 2012

Karviaismarja-rahkapiiras

Pihallamme on kasvanut jo vuosien ajan karviaismarjapensas, joka on ehkä maailman helppohoitoisin: kukaan ei ole siihen sormellaankaan koskenut (edes rikkaruohoja ei olla kitketty), mutta silti joka vuosi marjoja on tullut kiitettävästi. Kertaakaan niistä ei olla tehty mitään, vaan osa marjoista on kadonnut suoraan pensaasta suuhun (viime vuosina jopa koirienkin toimesta), ja osa vain mädäntynyt jäätyään poimimatta.

Suunnittelin jo viime kesänä tekeväni karviaisista jotain, mutta se pääsi unohtumaan. Tänä kesänä päätin tarttua tuumasta toimeen. Ajattelin rahkapiirakan olevan tarpeeksi "kesy" ensimmäiseksi karviaiskokeiluksi. Piirakasta tuli ihan hirmu hyvää, joten suosittelen sitä kaikille vähänkin karviaisista pitäville! Sovelsin ohjeen Myllyn Paras -sivuilta löytämästäni vadelma-rahkapiiraan ohjeesta, ja ajattelin jakaa sen täällä blogissakin. Piiras on todella helppotekoinen, sillä siinä ei tarvitse käyttää edes vatkainta.


Rahkapiiras karviaisilla

Pohja:
½ dl juoksevaa margariinia
3/4 dl kermaa
1/4 dl maitoa
1 muna
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1½ dl kaurahiutaleita
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Päälle:
3-5 dl karviaismarjoja (tai maun mukaan)

Rahkaseos: 
1 dl maitorahkaa
1 dl kermaa
1 dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria


1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan n. 28 cm uunivuoka.
2. Sekoita rasva, kerma, maito ja muna keskenään. Lisää sokeri sekä keskenään sekoitetut vehnäjauhot, kaurahiutaleet, vaniljasokeri ja leivinjauhe.
3. Levitä taikina vuoan pohjalle. Esikypsennä pohjaa uunin keskitasolla 10 minuuttia.
4. Sekoita rahkaseoksen ainekset. Levitä puolikypsän pohjan päälle rahkaseos sekä karviaiset (joko puolitettuina tai kokonaisina, itse laitoin puolitettuina.) Jatka paistamista 20-30 minuuttia kunnes piiras on kauniin värinen.
 


Kuvassa näkyvä lautanen on Arabian Polaris -sarjaa.

Herkullista!


2 kommenttia:


  1. kiva, kun poikkesit visiitille;) tulin heti vastavierailulle ja löysinkin herkkusuuna herkkusta piirakkaa - maistuisi kyllä minullekin...

    VastaaPoista
  2. Minäkään en ole karviaisita ikinä leiponut mitään, mutta tässäpä oli hyvä idea!

    VastaaPoista